ENGLISH

grapes ornament Café de Tannay banner gold

          Eigenaar Jouke Kleerebezem, Amsterdam

white line
salon view from kitchen


Oorspronkelijk 16e eeuws dorpshuis in de westelijke Bourgogne

Café de Tannay is een ruime en smaakvol ingerichte een- tot vierpersoons logeerlocatie in het oude centrum van het oorspronkelijk middeleeuwse wijnstadje Tannay, in de westelijke Bourgogne, op ruim acht uur rijden van Amsterdam, tweeëneenhalf uur onder Parijs. Na een ingrijpende verbouwing en zorgvuldige restauratie is het huis sinds begin 2009 beschikbaar voor tijdelijke huur.

De 120m2 metende gîte heeft op de begane grond een rustige, beschutte en het grootste deel van de zomerdag zonovergoten voortuin met abri en waterput, waaraan een ruime salon/eetkamer ligt: de voormalige cafézaal. Erachter bevindt zich een moderne keuken en in de aanbouw een inloopdouche-toilet en stenen trap naar de verdieping. Hier bevinden zich twee zit-/slaapkamers, een badkamer met ligbad en dubbele wastafel en een apart toilet aan een lichte en ruime 16m2 overloop.

Het huis is rijk aan architectonische details uit verschillende perioden: een 16e eeuwse stenen wenteltrap, stenen steunberen, nissen, deurportalen en raamkozijnen; enorme eiken balken, twee 18e eeuwse ingebouwde eiken kasten; een 19e eeuwse gedecoreerde cementen tegelvloer. Onder het huis ligt een grote — vanuit de tuin toegankelijke — ongebruikte gewelfde wijnkelder met stenen wijnkuipen. Aan de achter het huis gelegen cour communale (een semi-openbaar erf, slechts voor overpad gebruikt door twee huishoudens) ligt een terrasje voor de eerste uren zon.


De plaatjes

salon

Zitkamer met uitzicht op de beschutte tuin aan de voorzijde,
met toegang tot de Rue Ste. Agathe

de cour communale

De cour communale, achtergevel en uitbouw. De salie bloeit nog in de nazomer. Achter het rechter keukenraam zien we nog net de oer-Hollandse oranje broodtrommel...

terras aan de cour

Terrasje aan de cour, achter de uitbouw

uitzicht uit slaapkamer op tuin

Zicht op de tuin vanuit de tweede slaapkamer

slaapkamer 2 detail  slaapkamer 2 detail
slaapkamer 1  slaapkamer 2
lunch onder de abri  orange sky
detail  detail
bed literature  some work to do
werkblad keuken  canned heat woodstock 1969





Actuele beschikbaarheid



ALGEMENE INFORMATIE



Adres
5, Rue Ste. Agathe
58190 Tannay
Frankrijk

Correspondentieadres
Joris Ivensplein 76
1087 BP Amsterdam

Telefoon
+31 (0)6 1351 6403
(Nederland)
+33 (0)7 8145 0214
(Frankrijk)

Email
jouke.kleerebezem@gmail.com



BESCHIKBAARHEID

[zie voor beschikbaarheidsdata de kalender hieronder, of bij gites punt nl]

Het (voormalige) Café de Tannay wordt van mei tot en met november voor €600 (in voor- en naseizoen) of €700 (in juli en augustus) per week te huur aangeboden.

De prijs is inclusief gebruik van linnengoed, eventuele stookkosten, wifi breedband Internet. Eenmalige schoonmaakkosten €50.

Andere voorzieningen bestaan onder andere uit een goed uitgeruste keuken, een tafeltennistafel, geluidsinstallatie, fiets.



BEREIKBAARHEID

Auto
De route vanaf Parijs loopt via de A6 naar de afslag Auxerre. In Auxerre richting Nevers aanhouden, via de N151. Afslaan naar Clamecy, aldaar over de Yonne links door het centrum aanhouden naar de D34 voor Tannay. Tannay inrijden langs de Marché U. Na 500m. hoogop-schietende bamboe in de tuin van Rue Ste. Agathe 5, Café de Tannay. Eerste rechts, parkeren op de Place Charles Chaigneau. Het erf ligt achter de poort aan de rechter-hand.

Openbaar vervoer
Vanaf het Parijse Gare de Bercy vertrekt vier maal daags een trein naar Clamecy-Tannay. Drie van die treinen worden vanaf Clamecy voor de laatste twaalf kilometer met een bus voortgezet die op drie minuten van het huis stopt. In de weekeinden gelden afwijkende frequenties. Dit is vooral van belang voor de aansluiting in Parijs, op de Thalys uit Nederland. Een uurtje voor de metrorit van Gare du Nord naar Gare de Bercy is voldoende.




IN EN ROND TANNAY

Tannay wordt voor het eerst in het jaar 1121 genoemd als religieus centrum. Vandaag de dag is het een voor Franse plattelandsbegrippen goed voorzien stadje van nog geen 600 inwoners, met een monumentale kerk en een aantal statige wijnbouwers-huizen uit vervlogen eeuwen. Met een warme bakker, goede slagerij, twee wijnkelders, een supermarkt met pin-automaat en benzinestation, maison de presse boek- en tijdschriften-winkel, apotheek-drogist, een klein restaurant-hotel, twee cafés, twee schoenenwinkels, een kapper, postkantoor en een vestiging van de bank Crédit Agricole vind je er alle dagelijkse voorzieningen op loopafstand. Opmerkelijk: twee van de drie plaatselijke huisartsen zijn Nederlander!

Wie even doorstapt staat in het glooiende landschap tussen de wijngaarden, in het bos, of aan de rivier de Yonne of het Canal du Nivernais. Enkele kilome-ters verderop ligt het regionaal park de Morvan, met zijn bos-sen en riviertjes. Het gebied rond Tannay biedt prachtige wandel- en fietsroutes.

UNESCO werelderfgoed de basiliek van Vézelay ligt ook op loopafstand... althans voor de pelgrims die Santiago de Compostella willen bereiken. Gewone stervelingen rijden er in 20 minuten met de auto heen. Andere culturele en stedelijkere bestemmingen in de omgeving zijn bijvoorbeeld Cisterciënzer abdijen zoals Fontenay of Pontigny, Loiresteden Nevers, Cosne en La Charité (boekenstadje met 14 antiquariaten en boeken-markten), Auxerre naar het noorden, Bourges in het westen en bekende Bourgon-dische bestemmingen als Avallon, Autun, Dijon en Beaune naar het zuid-oosten.

Voor wie wil is Parijs met de eigen auto of met de trein een haalbare dagbestemming. Vanaf het kerkplein van Tannay, op 3 minuten lopen van de gîte, verzorgt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF vier maal per dag een verbinding met Parijs. Sneller en comfortabeler reis je bijvoorbeeld vanuit Cosne sur Loire, dat als snelste verbinding op 1 uur en 50 minuten van het Gare de Lyon van de Franse hoofdstad ligt.

















































Van boven naar beneden:

1 schrijftafel in de tweede slaapkamer
2 venster op de tuin in dezelfde kamer


3 eerste slaapkamer, met boeken-stelling en 18e eeuwse eiken hoekkasten
4 tweede slaapkamer met twee schrijftafels


5 maaltijd onder het afdak in de voortuin: uit de zon, of uit de regen, altijd beschut
6 oranje lucht, avondlicht


7 kandelaars aan de kant
8 verdwaalde blikken ooievaars


9 bedliteratuur, voor wie geen oog dicht wil doen
10 of als er nog wat te werken of op het Internet te beleven is


11 een van de werkbladen in de keuken
12 Café de Tannay tijdmachine: Canned Heat op Woodstock 1969, in de videoprojectie






HET WETEN OF EEN
BEZOEK WAARD


Tannay
- Google Tannay
- Tannay in Wikipedia F

Binnen de 20km
- Delphine Perrot, Ferme du Mazot, Taconnay: biologische geitenzuivelproducten en lamsvlees. Staat ook op de zaterdagmarkt in Clamecy.
- La Graineterie, Clamecy: biologische en lokale (vers-)producten

Wijn en gastronomie
- Phylloxera: How Wine Was Saved for the World
- Bourgogne wijnen
- Loire wijnen

(Actuele) kunst en erfgoed
- Parc Saint Leger Centre d'Art Contemporain
- Musea en erfgoed in de Bourgogne
- UNESCO World-heritage Vézelay basiliek
- Cisterciënser kloosters Pontigny and Fontenay
- La Charité (boekenstadje met 14 antiquaren en regelmatige boekenmarkt)
- Bazoches kasteel
- prehistorische grotten Arcy sur Cure
- Aubigny voormalige kalksteenmijn
- ‘Art brut’ tuin en museum La Fabuloserie

Toerisme
- Nièvre toerisme
- Zin in de Nièvre
- Morvan regionaal park